16.06.2009

Urtemøte i Japanhagen

Åsane Hagelag har hatt to temagrupper/studieringer denne våren/forsommeren. En med tema "Min hage" og en med tema "Kryddervekster og urter i hagen".


Mandag 15.juni hadde Hagelagets "Urtegruppe" lagt møtet sitt til tehuset i Japanhagen på Milde. Hjemmeleksen til møtet var, i tillegg til å lese et par kapittel i kursboken, å lage ett eller annet med friske urter og ta med, slik at dette møtet også ble en piknik. Deler av teorien skulle altså prøves ut i praksis.

Benken i tehuset ble brukt som bord. Den ble dekket med duk, og alskens godsaker med duft og smak av urter ble satt fram.
Medbragte stoler ble plassert i solveggen utenfor tehuset, og teoridelen av hjemmeleksen ble behørig gjennomgått.

Kursboken er Damms store bok om urter, en veldig bra bok der forfatteren tar for seg 100 forskjellige urter og forteller om dyrking av urter, bruk i matlaging, til andre ting i hjemmet og til helse.
Så var det tid for å teste ut praksisoppgaven. På bordet var det herlige, spennende salater, urtebrød, urterull, focaccia og vidunderlige urtesmør. Alt måtte selvsagt smakes på, og det ble et festmåltid som virkelig gav inspirasjon til å bruke mange flere urter og mye oftere i fremtiden.
Fra tehuset i Japanhagen var det naturlig å ta en tur nedom bryggen ved Mildevannet. Den lave kveldsolen glitret i vannet og blinket i blafrende vannliljeblader. Derfra gikk turen via nyttehagen til fjellhagen. I nyttehagen var det bl.a. annet mange urter. Også i fjellhagen var det mange interessante planter.
I bildet over skimtes tehuset i øverste bildekant.
Etter hvert som solen forsvant i vest, kjentes nordavinden ganske kjølig. Slik passet det fint å avslutte en nydelig, og ikke minst, hyggelig og lærerik kveld etter vandringen i fjellhagen.
Neste gang "Urtegruppen" møtes, blir det i Laila Bødal sin urtehage på Askøy.

08.06.2009

Alle tiders "hypertufa-kveld" i herlig hage.

Det ble en svært hyggelig sommerkveld i Marit og Stig sin hage. Vi var i alt 16 som koste oss med hypertufastøping og hagevandring den 8.juni.
Vertskapet hadde satt fram blandemaskin og flere arbeidsbord, så alt lå vel til rette for en god arbeidsøkt. Vi startet med å finsmuldre torven vi skulle bruke, slik at det ikke skulle bli torvklumper i støpen. Når mange skulle jobbe samtidig med dette, var traktorkjerra til Stig god å ha som arbeidsplass.
Kreativiteten var stor. Beger og kar i mange størrelser og fasonger ble brukt som støpeformer og noen brukte grønne vekster til å lage fine mønster på plantekarene.
Mannfolka konsentrerte seg først og fremst om å få fram nok hypertufablanding med akkurat passe fuktig konsistens. Den jobben gjorde de veldig bra, så det er i alle fall ikke de som skal klandres om ikke sluttproduktene svarer til forventningene.
Etter en god arbeidsøkt, var det godt å sette seg ned og slappe av med en kopp kaffe og gode kjeks. Alle som har besøkt denne hagen, vet at hagen til Marit og Stig er et godt sted å være, - ikke minst en fin sommerkveld.
Innimellom arbeidsøktene ble det også tid til å se seg om i den innholdsrike hagen. Stig lager stadig nye, flotte murer og bed som Marit fyller opp med spennende planter.
Takk til Marit og Stig som tok så godt imot oss, og til alle som var med og gjorde dette til en flott hagekveld. - Håper mange av dere sender oss bilder av plantekarene når de er ferdig beplantet.

04.06.2009

Mandag 8. juni støper vi plantekar m.m. i hypertufa.

På vårt neste hagemøte, mandag 8.juni, møtes vi kl. 18.00 i Marit og Stig sin hage i Nordgardsleitet 82, se kart her.
Fra kl. 17.40 til kl. 18.00 vil det stå en person fra Hagelaget ved avkjørselen fra Salhusveien for å informere om hvor man kan parkere.

Alle som har vært med på hypertufastøping tidligere, vet at det er moro og at resultatet kan bli både spennende og flott. Har du ikke prøvd det før, så anbefaler vi deg også å bli med på dette, og lage ditt eget, helt personlige plantekar, tråkkehelle eller fuglebad i hypertufa.

På bildet ser du noen av hypertufatrauene vi har laget tidligere.

Ta med gode gummihansker og ha på klær som "tåler en støyt".
Ta også med deg noe du kan bruke som støpeform. Til å lage et firkantet plantekar kan du f.eks. bruke to rektangulære plastbokser der den ene er ca. 10 cm lengre og bredere enn den andre. Den største blir da ytterform og den minste innerform, og veggene i karet du lager blir ca. 5 cm tykke. En mindre, avskåret plastbøtte inni en større bøtte kan f.eks. brukes til å lage runde plantekar. Obs! Formene bør ikke være for store fordi plantekarene da blir for tunge å transportere hjem etter støpingen.

Deltagerne tar tingene de har støpt med seg hjem samme kveld.

Hageselskapet har nylig hatt to artikler om hypertufa på hjemmesiden sin, en om hvordan man støper og en om planter for slike kar.

Obs! Selv om pappkartonger kan være greie å bruke som støpeformer, kan du ikke bruke det i dette tilfellet, da de ikke vil tåle transport med våt hypertufablanding.

I hagen til Marit og Stig er det mye fint og spennende å titte på, og hagen har en fantastisk utsikt over sjøen, så vi tar oss selvsagt også tid til litt hagevandring og kaffikos innimellom all støpingen.

Alle som har lyst å prøve hypertufa-støping er velkommen til møtet!
Deltager-/materialbetaling: Kr. 30 for medlemmer, kr. 50 for andre.