10.02.2017

Bier og blomster. Hagelagsmøte 14. februar 2017 kl.19.00Sissel Goodgame fra Sotra birøkterlag holdt foredrag i går, 14 februar -17. under temaet "bier og Blomster.

Sissel ble først utdannet birøkter i England, og siden i Norge. hun har holdt på med birøkt i ca. 8 år og har 27 kasser for honningbier. hun fortalte engsjert om bienes livssyklus, og om hvordan de sprer pollen og lagrer honning.

Et biesamfunn består av en enkelt dronning som blir befruktet av noen få droner, mens det store flertallet er arbeidere som har mange ulike oppgaver. Arbeiderne lever ikke mer enn 4-5 uker i sommersesongen, og faktisk er det slik at hver arbeider bare produserer en teskje honning i løpet av livet sitt. Men når dronningen legger 2000 egg per dag så blir det store mengder likevel!
Honningbiene flyr bare i en omkrets av tre kilometer fra kassen sin, men alle hager blir besøkt av ulike typer bier som utfører den viktige pollineringsjobben for at vi skal kunne få gode avlinger og blomstrende hager. Hver enkelt art av bier har forskjellig utforming, og det er spesielt snabelen som skiller dem. Enkelte importerte blomster har en slik utforming at bienes snabel ikke kan nå ned til nektaren, så det er viktig å ha bievennlige blomster i hagen også. Gode eksempler på dette er ringblomst, agurkurt, blomkarse, valmue og andre enkle, små blomster.
Men for at biene skal ha det godt er de avhengig av tilgang på mat allerede fra tidlig om våren, og for dem starter sesongen med selje og deretter løvetann. Kanskje er det verdt å la ugresset få stå en stund?