01.04.2020

Bekjæring av roser


 Vi hadde planlagt demonstrasjon av beskjæring av roser, men det er blitt avlyst pga smittefare. Istedenfor prøver vi å lage en minidemo her på bloggen. Jeg har beskåret mine roser etter beste evne, men understreker at jeg er en amatør. Derfor venter jeg spent på kommentarer fra Daniel Ducrocq fra Roseforeningen. Han er ekspert og har hatt ansvaret for rosene på Aboretet i mange år.

Her kommer kommentarene han under hver rosesort. Han er i hovedsak fornøyd med min beskjæring og jeg puster lettet ut.

Først ut er Austinrosen Constance spry. Store fylte roser med nydelig duft. Se bildet ovenfor. Men rosene er tunge og grenene tynne, de har derfor lett for å brekke. Dette er en klatrerose med meget god vekst. Den er blitt ordentlig tett slik som bildene viser.



Jeg ønsker å få færre og kraftigere grener ved å beskjære toppen til ca 1,5 m + tynne kraftig ut. Når jeg tynner ut fjerner jeg gamle grener helt ved bakken + grener som går gal vei (innover i busken eller vekk fra fjellet) Jeg har tatt bilder før til venstre og etter til høyre.


'Constance Spry' er egentlig en buskrose. Men plantet foran en vegg eller et berg, slik Hege har gjort, kan den lett bli til en liten klatrerose. Obs! Alt vann som faller på fjellet renner ned i bedet. Jorden kan lett bli veldig fuktig! Det er derfor viktig at et bed nedenfor et berg, er ekstra godt drenert, og jorden porøs (mye sand). Hege har bevart de kraftigste greinene og fjernet alt som vokser innover slik at planten vil få en fin fasong, som en åpen vase.

Jeg har en buskrose Europeana. Den ble flyttet i fjor og er litt pjusk. I høst klippet jeg den litt ned og fjernet visne blomster og små tynne grener. Ikke så mye å gjøre nå. Men en skadet gren er fjernet og en tynn gren er klippet litt tilbake. Ser jeg må gå over saksen, for snittet ble ikke pent.



'Europeana' har Hege klippet høyt. Det er riktig beskjæring tidlig i sesongen, når det fortsatt er fare for nattefrost. Plantene skal nemlig ha ''noe å fryse på''. Har man klippet høyt, kan knoppene på toppen fryse ut, og de nederste knopene vil overleve og berge planten. Har man klippet kort, kan frosten ta de knoppene som er igjen og planten vil død ut. Velger man å beskjære rosene senere i sesongen, når det ikke lenger er fare for nattefrost, kan en klippe rosene kortere.


Rosa Fairy er en bunndekkende rose med god vekst. I høst klippet jeg visne blomster og noen tynne grener. Gikk over nå og fjernet noen flere tynne grener.
 
   
'The Fairy' er en bunndekkende rose, og skal strengt tatt ikke beskjæres slik at planten skal dekke mer og mer av bedet rundt seg. Beskjæringen begrenser seg til fjerne greiner som vokser innover eller de med sprukket bark eller skader. På bildet kan det se ut som at Hege har vært litt streng.

Flammentanz er nok ikke spesielt god for Vestlandet, men på en solrik plass inn mot fjellet trives den ganske bra og er flink til å komme med nye sidegrener og også skudd helt fra bakken. Her var en del gamle grener som jeg fjernet helt nede. Beskar i tillegg toppen en del tilbake. I den grad jeg klarte la jeg snittet rett over en knopp som pekte inn mot fjellet. Jeg vil jo helst ha den til å "klatre" inn mot fjellet. muligens har jeg bekåret litt for hardt, men kjenner jeg den rett, tar den seg fin opp i løpet av sommeren.
.

'Flammentanz' er ingen god rose for Vestlandet, slik Hege skriver. Hun har fjernet gamle greiner (for å revitalisere planten) og sørget for at de siste knoppene peker mot fjell (for at nye greiner skal ''omfavne'' fjellet). Det er en riktig måte å beskjære klatreroser.