14.02.2009

Gode råd for frøsåing

Hvordan skaffe frø?
Høste selv -
Når du rusler i hagen; ta med saks, kulepenn og kaffefilter. Husk å skrive navn med en gang! Frøene renses når de er tørre og klare for lagring.

Hagesenter -
De fleste får inn frø i januar. Fordelen er at du finner såanvisning på pakken.

Klubber med frøbytte -
Det finnes flere klubber med "frøbytteordning" for medlemmene. Disse har ofte også 2-4 medlemsblad i året. Eksempel på slike frøklubber er The Scottish Rock Garden Club, Sällskapet Trädgårdsamatørerna, Dansk Primula Klub og Blomstervenners Klubb.

Frøfirma på internett -
Stort utvalg og ofte billigere, selv med porto. NB! Regn om til norske kroner, overskrid aldri tollgrensen - da kan det bli dyrt!

Bytte -
med andre "hagevenner". Her vil jeg spesielt nevne Magnar Aspaker sine sider og hans innholdsrike bytteliste. Se selv!

Tørking og lagring.
Frøene må være helt tørre før lagring. Papirposer er å anbefale. Jeg oppbevarer frøene i en kald matbod i kjelleren, andre bruker kjøleskapet.

Sorteringssystem.
Lage liste, alfabetisk? Egen bok? Hva sådd når? Sortere etter såtid / måned?

Hva så i?
Alt kan brukes, f.eks. yoghurt- og rømmebeger. Husk dreneringshull i bunnen! Alle hagesentre har potter for salg.

Såmedium.
Hva er best å så i? Det enkleste er å kjøpe ferdig blandet såjord i poser. Bruker du vanlig plantejord, kan du med fordel blande inn sand. Frø trenger lite næring i starten, de har medbragt niste. Noen sår i ren sand.

Når så?
Såanvisning på frøposen?
Bruk Magnar Aspaker sin oversikt (se link over)
Internett, frøfirma, har info om såing.
Egne og andres gode og mindre gode erfaringer.

Stratifisering -
kuldebehandling for å "vekke frøet fra vinterdvalen". Enkleste måten er å sette pottene ut i januar - februar. Her på vestlandet vil de da få tempeaturer som varierer mellom minus og pluss, akkurat slik frøene trenger for å våkne. Vil du kontrollere prosessen litt mer, er veksling mellom innetemperatur og kjøleskap en metode mange bruker.

Inne?
Jo mer varme plantene får, jo mer lys vil de trenge. Dersom du ikke har tilleggslys, eks. lysstoffrørlamper, må du ikke så for tidlig. Da vil du få lange, bleke spirer. Små planter vil ha godt med lys, men ikke direkte sollys.

Såing.
Hovedregel -
Små frø dekkes tynt eller ikke i det hele tatt. Jo større frø, jo mer dekke. Grusdekke på toppen av potten beskytter frøene, forebygger rothalsråte og gjør det lett å holde pottene rene for alger og mose.

Spesialbehandling -
Noen frø trenger litt hjelp for å komme i gang med spiringen. Dette kan være lett pussing med fint sandpapir og påfølgende bløtlegging i lunkent eller varmt vann. Geranium (storkenebb) er et eksempel.

Tålmodighet er en dyd -
Noen frø bør helst såes helt ferske, f.eks. julerose og blåveis, noe som ikke alltid er like lett å få til. Disse frøene kan bruke lang tid på å våkne, kanskje 2-3 år, så ikke kast/tøm pottene for tidlig!

Vanning -
før du setter ut "minidrivhuset" (potte i pose). Ikke overvann! La potten trekke til seg vann, og la den stå litt før du setter den i posen. Det er en treningssak, men jeg kjenner på vekten på potten om den er passe fuktig.

Små spirer.
Trives best med undervanning, vanning på plantebrettet, da kan de forsyne seg med det de selv trenger. Kapilærmatte kan være en fordel, men ikke nødvendig. Tåler ikke uttørking eller overvanning!
Lykke til med såingen!