28.09.2023

Forslag fra Therese til ting å fermentere:

Surkål;

Hodekål, salt og karve

 Hodekål-mix;

Hodekål, salt og smak som fex appelsinsaft, ananas, eple, tyttebær, urter (tilsettes etter at vesken er arbeidet ut av kålen)

Kjøleskapsmix;

Rødkål,salt, gulerot, eple, purre/vårløk, sellerirot, persillerot, pære.....alt du har i kjøleskapet som kan raspes. Arbeid vesken ut av kålen først, så tilsetter du det andre. Smak til med det du har.

Alle disse trenger minst 4-5 døgn på kjøkkenbenken. Luft og dytt ned og smak hver dag! Oppbevares kjølig og mørkt når den er "ferdig".

Salsa;

Hakkede tomater, tomatpurre (et par ss til en boks med tomater er nok), løk, hvitløk, salt, pepper, chilli, balsamicoeddik eller annen god eddik, lønnesirup og noen ss med fermenteringsveske (avsilt myse fra kefir, biosa, milkosan, eller probiotika på kartong fra helsekost). Ha på glass og sett i romtemp i 4-5 døgn. Så rett i kjøleskap. Tomatbaserte produkter har ikke sånn voldsom lang holdbarhet, men denne pleier å forsvinne fort!

 Det er viktig med renslighet når man holder på med fermentering. Både på kjøkken, hender, utstyr og produkter!

 Noen vil oppleve en reaksjon fra magen når man begynner å innta fermenterte produkter. Begynn i det små, så går det seg til.