16.06.2009

Urtemøte i Japanhagen

Åsane Hagelag har hatt to temagrupper/studieringer denne våren/forsommeren. En med tema "Min hage" og en med tema "Kryddervekster og urter i hagen".


Mandag 15.juni hadde Hagelagets "Urtegruppe" lagt møtet sitt til tehuset i Japanhagen på Milde. Hjemmeleksen til møtet var, i tillegg til å lese et par kapittel i kursboken, å lage ett eller annet med friske urter og ta med, slik at dette møtet også ble en piknik. Deler av teorien skulle altså prøves ut i praksis.

Benken i tehuset ble brukt som bord. Den ble dekket med duk, og alskens godsaker med duft og smak av urter ble satt fram.
Medbragte stoler ble plassert i solveggen utenfor tehuset, og teoridelen av hjemmeleksen ble behørig gjennomgått.

Kursboken er Damms store bok om urter, en veldig bra bok der forfatteren tar for seg 100 forskjellige urter og forteller om dyrking av urter, bruk i matlaging, til andre ting i hjemmet og til helse.
Så var det tid for å teste ut praksisoppgaven. På bordet var det herlige, spennende salater, urtebrød, urterull, focaccia og vidunderlige urtesmør. Alt måtte selvsagt smakes på, og det ble et festmåltid som virkelig gav inspirasjon til å bruke mange flere urter og mye oftere i fremtiden.
Fra tehuset i Japanhagen var det naturlig å ta en tur nedom bryggen ved Mildevannet. Den lave kveldsolen glitret i vannet og blinket i blafrende vannliljeblader. Derfra gikk turen via nyttehagen til fjellhagen. I nyttehagen var det bl.a. annet mange urter. Også i fjellhagen var det mange interessante planter.
I bildet over skimtes tehuset i øverste bildekant.
Etter hvert som solen forsvant i vest, kjentes nordavinden ganske kjølig. Slik passet det fint å avslutte en nydelig, og ikke minst, hyggelig og lærerik kveld etter vandringen i fjellhagen.
Neste gang "Urtegruppen" møtes, blir det i Laila Bødal sin urtehage på Askøy.