06.11.2023

 6. desember 2023 blir det ekstraordinært årsmøte på Tertnes videregående skole kl 18.30. Det er da regnskap, budsjett og valg av revisor som står på planen.

Det blir julemøte kl 1900 med Anne Tafjord Kirkebø som skal snakke om juleblomstene våre.

Tema er "O jul med din glede! Julens planter og blomster"

En historisk og botanisk gjennomgang av våre juleblomster. Det blir også presentasjon av neste års program billedkavalkade fra året som har gått fra alle hagelagsturene våre. Det blir lotteri med mye fint. Og siden det nærmer seg jul blir det og servert gløgg. 

Velkommen!

19.10.2023

  

Tommy Tønsberg fra Garden Living

"Stauder - blomstring hele sesongen" 

Over 200 fremmøtte i Åsane Kulturhus fikk med seg Tommy Tønsberg sitt foredrag.

Her fikk vi se bilder fra den 18 mål store tomten hans, og fra planteskolen hans. Tommy gav oss en grundig innføring om stauder. Han fortalte om stauder som kunne passe sammen i bed og krukker, både i forhold til farger, bladverk og plassering.

Vi fikk også informasjon om hvilke stauder som var lette å dele. 

Dette var god inspirasjon til nye stauder i hagen. 


 15.10.2023

 Årsmøte

Vi minner om årsmøte på Tertnes videregående skole 18.10.23 kl 1900.

Vel møtt!

28.09.2023

Forslag fra Therese til ting å fermentere:

Surkål;

Hodekål, salt og karve

 Hodekål-mix;

Hodekål, salt og smak som fex appelsinsaft, ananas, eple, tyttebær, urter (tilsettes etter at vesken er arbeidet ut av kålen)

Kjøleskapsmix;

Rødkål,salt, gulerot, eple, purre/vårløk, sellerirot, persillerot, pære.....alt du har i kjøleskapet som kan raspes. Arbeid vesken ut av kålen først, så tilsetter du det andre. Smak til med det du har.

Alle disse trenger minst 4-5 døgn på kjøkkenbenken. Luft og dytt ned og smak hver dag! Oppbevares kjølig og mørkt når den er "ferdig".

Salsa;

Hakkede tomater, tomatpurre (et par ss til en boks med tomater er nok), løk, hvitløk, salt, pepper, chilli, balsamicoeddik eller annen god eddik, lønnesirup og noen ss med fermenteringsveske (avsilt myse fra kefir, biosa, milkosan, eller probiotika på kartong fra helsekost). Ha på glass og sett i romtemp i 4-5 døgn. Så rett i kjøleskap. Tomatbaserte produkter har ikke sånn voldsom lang holdbarhet, men denne pleier å forsvinne fort!

 Det er viktig med renslighet når man holder på med fermentering. Både på kjøkken, hender, utstyr og produkter!

 Noen vil oppleve en reaksjon fra magen når man begynner å innta fermenterte produkter. Begynn i det små, så går det seg til.


18.09.2023

 Onsdag 20. september hadde vi besøk av Therese Brendesæther på Tertnes vg skole 

Det var et kjempeinteressant foredrag  om "Fermentering og konservering av frukt og grønnsaker".

Therese er agronom og gartner og har høyere fagutdanning innen lokal matkultur. Hun fortalte en sterk historie om egen sykdom som har gitt henne denne interessen, og vi fikk forståelsen av viktigheten av å fermentere, nemlig for å ta vare på maten. Og vi fikk vite at Norge er dårligst i verden til å ta vare på vår egen matkultur. Bare i Åsane kastes det 89 kg mat pr person pr år, mest brødmat.

Det kan være lurt å begynne med fermentering av kål da det er lettest å lykkes med. Bruk Norgesglass/syltetøyglass, det er ikke nødvendig å investere i dyre produkter. 

Vi fikk og smake på noe av det hun selv hadde fermentert, og det var stor enighet om at dette vil vi prøve selv også.
12.09.2023

 Flott hagelagstur til Dalahagen til Elisa Kolle i Samnanger 

18 fremmøtte tok turen og fikk en fin omvisning av Elisa. Hun viste oss også hvordan man lager buketter i praksis, her var det mange gode tips og hun laget en flott bukett som blir loddet ut på onsdagens møte.

Dalahagen produserer mye snittblomster og er spesialisert på dahlia (georginer). De fremmøtte fikk gode tips om hvordan man skal lykkes med disse. Tidspunkt for setting av knoll, gjødsling og ikke minst hvordan man sikrer store blomster ved å knipe av tyvene (blomsterknoppene) ved stilk basis. Vi lærte mye.

Veldig kjekt å se hvor flott hun har lykkes med å produsere snittblomster og hvordan hun går frem for å lage dekorasjoner og buketter. 


29.08.2023

 Flott besøk på Toppe Gartneri. 

Vi ble tatt godt imot av Jørn Erik Toppe, og vi fikk en flott og informativ omvisning på gartneriet. Vi fikk vite hvordan de dyrker jordbær, tomater, agurker og plukksalat. Og vi fikk mange gode smaksprøver. 


25 stk fant veien til Toppe Gartneri                   Jordbærene heter Frivol og smakte godt


12.08.2023

 Lærerikt og engasjerende foredrag med Liv Anne Aanesen.

30 fremmøtte fikk lære om de ulike hovedgruppene av matsopper på Vestlandet: Piggsopp, rørsopp, ribbesopp og skrivesopp. Liv Anne hadde plukket sopp samme dag og hadde med gode eksempler på de ulike typene. Vi fikk vite kjennetegn på de beste matsoppene og de giftige dobbeltgjengerne noen av dem har.  Det er skogen (trærne) som er soppenes hjem, og det beste stedet å finne matsopp, er granskog. Men, flere typer sopp vokser også i annen type skog, blant annet gjelder dette vanlig kantarell. 

Mange av de fremmøtte var ivrige, stilte spørsmål og kom med kommentarer, og flere sa at foredraget til Liv Anne gav dem lyst til å gå på sopptur igjen, eller prøve seg for første gang.  
 Hagevandring i hagen tl Steckmest 16. august avlyst!

Denne er dessverre avlyst/utsatt pga vannskade og gravearbeid i hagen. Vi satser på å få til en vandring til våren -24 i stedet. 

21.04.2023

 PLANTEMARKED 3. juni ved U82 var igjen vellykket!


Lang kø da markedet åpnet!

Grønnsaker fra Toppe GartneriEksterne bidro med salg av bieprodukter og hagekunst. 

I tillegg hadde vi og salg av kaffe og kaker.