Det er økt interesse for å dyrke egen mat. Det er kortreist, det er miljøvennlig og det kan være fritt for miljøgifter og ikke minst, det smaker godt.
Tirsdag 14.mars-17 holdt Kari Bøckmann et interessant foredrag for
oss om planting i pallekarmer. Hun tok utgangspunkt i sin egen hage
der hun har snekret sine egne opphøyde bed med spiselige vekster.
Kari er utdannet
økologisk agronom og driver hagen sin på økologisk vis, dvs at hun
ikke bruker sprøytemidler eller kunstig fremstilt gjødsel. Hun
satser heller på valg av egnede planter og prøver å gi dem gode
vekstforhold. Det er mange planter å velge mellom, selv hadde hun
blant annet gulrøtter, poteter, mangold, diverse salater, purre og
selleri. Faktisk dyrket hun også mais, men det var med varierende
mengde avling avhengig av hvordan sommeren hadde vært.
Kari presiserte
at det er viktig med vekstskifte for å hindre sykdom, dvs at det
ikke plantes den samme grønnsaken på samme sted i flere år på
rad. Hun brukte også kompost og tang som jordforbedringsmidler, i
tillegg til at hun lot planterester ligge i kassene over vinteren.
Dette hindrer også avrenning av næringsstoffer og at ugressfrø får
sådd seg før plantene settes ut.
Kari sådde de
fleste frø inne, og dette er en fin tid å gjøre det på. Da kan
plantene få en bedre start, men det er også mulig å så direkte i
kassene litt senere på våren.