06.03.2017

14.mars 2017: Dyrk din egen økologiske mat i pallekarmer



Det er økt interesse for å dyrke egen mat. Det er kortreist, det er miljøvennlig og det kan være fritt for miljøgifter og ikke minst, det smaker godt.


Tirsdag 14.mars-17 holdt Kari Bøckmann et interessant foredrag for oss om planting i pallekarmer. Hun tok utgangspunkt i sin egen hage der hun har snekret sine egne opphøyde bed med spiselige vekster.
Kari er utdannet økologisk agronom og driver hagen sin på økologisk vis, dvs at hun ikke bruker sprøytemidler eller kunstig fremstilt gjødsel. Hun satser heller på valg av egnede planter og prøver å gi dem gode vekstforhold. Det er mange planter å velge mellom, selv hadde hun blant annet gulrøtter, poteter, mangold, diverse salater, purre og selleri. Faktisk dyrket hun også mais, men det var med varierende mengde avling avhengig av hvordan sommeren hadde vært.
Kari presiserte at det er viktig med vekstskifte for å hindre sykdom, dvs at det ikke plantes den samme grønnsaken på samme sted i flere år på rad. Hun brukte også kompost og tang som jordforbedringsmidler, i tillegg til at hun lot planterester ligge i kassene over vinteren. Dette hindrer også avrenning av næringsstoffer og at ugressfrø får sådd seg før plantene settes ut.
Kari sådde de fleste frø inne, og dette er en fin tid å gjøre det på. Da kan plantene få en bedre start, men det er også mulig å så direkte i kassene litt senere på våren.
Mange er plaget med snegler i sine pallekarmer og det kom inn ulike innspill på dette fra forsamlingen. Musebånd, metall-lister og kobberbånd var noen av forslagene – her er det bare å prøve seg frem!