15.02.2022

 

21.2.22 kunne vi ønske velkommen til årets første hagemøte i kultursalen!


Denne gangen handlet det om "Georginer - En reise i tid og rom" v/Elisa Kolle

Det var et inspirerende og ikke minst lærerikt foredrag av Elisa fra Fusa.  


Vi lærte at det er enorm variasjon innad i gruppen georginer. Denne store variasjonen skyldes at georginer er okoploider - det vil si at de har åtte sett med homologe kromosomer, mens de fleste planter bare har to!


Ca 30 stk hadde funnet veien til Kultursalen for å høre på Elisa.

 De fikk lære at georginer bør vekkes til live ca 1. april, settes lyst og litt varmere og i jord. Knipe av toppene når de er 10 cm lange. Da blir plantene sterkere og tettere. Knip av en gang til når man setter ut i  midten av mai ca, må ikke ha frost! Kan bruke skuddene til stiklinger. Støtte med pinner. 



Georginer blomstrer fra august til oktober. La gjerne knollene få en frostnatt eller to, da overvintrer den bedre. All næring går ned i knollen og den blir sterkere. Vent med deling til våren før planting. Ha med litt av kronen (øynene) når den deles. Må være en lillefinger str for å deles. 

Ikke legg knollene bort våte. Oppbevar dem ganske tørt, gjerne i jord. Under 8-10 grader. Kjøleskap/rom er bra, gjerne i en plastkasse med hull og spon i slik Elisa gjør. 

Kun gjødsle en gang om våren ellers blir det mye blader og lite blomst.  Bruk gjerne hønsegjødsel som har mye kalium, men altså kun i mai når plantene plantes ut!

Man kan fint ta inn knoller fra sommergeorginer om høsten. Og man kan altså formere ved å bruke stiklinger man kniper om våren, disse får også tidligere blomstring enn ved knollformering.

Mer om planter og kromosomer her:

Vi hadde og grønt lotteri med masse fine premier!