26.03.2011

Interessant foredrag om Slow Food

På tross av endret dag og dato, var det godt frammøte på hagemøtet vårt torsdag 24. mars.  Mange gledet seg til å høre Egil Risnes sitt foredrag om Slow Food.  Etter hvert har mange hørt om Slow Food, men de fleste av oss har vel ikke visst riktig hva dette "Slow Food" egentlig er.  Etter å ha hørt Egil Risnes sitt informative foredrag, vet vi nå mye mer om hva, hvorfor og hvordan.

På møtet serverte vi også kortreist mat: norskprodusert gulrot og kålrot, vidunderlig søte cherrytomater produsert på Jæren og "cucumber sandwich" med norsk kremost, rømme og agurk.

Slow Food-bevegelsen startet i Italia i 1986. Den startet som en protest mot hurtigmaten (”fast food”) og den stressete hverdagen som ikke lenger gav rom for å samles om det gode måltidet og nyte den gode smaken.

I dag er Slow Food-bevegelsen blitt verdensomspennende, og er representert i 135 land med over 100 000 medlemmer. Foreningen har sneglen som selvironisk symbol. Den ”spiser seg sakte gjennom livet”.

I Italia, med sine rike mattradisjoner, hadde de virkelig noe å forsvare. I Norge derimot, må mye gjenoppdages og innføres på nytt, men vi er på rett vei! Det dukker stadig opp nye produsenter med nisjeprodukt som ivaretar den gode, ekte og naturlige smaken. Eldre husdyrraser som holdt på å bli utradert avles nå igjen. Disse lokale produktene finner vei til forbrukerne gjennom nye kanaler. Egne avdelinger har så smått begynt å finne innpass i våre supermarkeder, og for ikke å glemme ”Bondens marked” som også blir etablert stadig flere steder i vårt langstrakte land der man gis anledning å kjøpe nisjeprodukter som på nytt blir avlet eller produsert.

Stadig flere oppdager at kortreist mat også smaker bedre enn matvarer som er produsert langt borte og har reist halve kloden rundt for å nå oss.
Egil Risnes stilte spørsmål om vi kanskje bør finne tilbake til sesongen for de enkelte matvarer. Jordbær smaker tross alt best i jordbærsesongen hos oss, og ikke ved juletider når bærene må fraktes rundt halve kloden.
Kanskje er det på tide at de som har anledning til å anlegge en liten kjøkkenhage, igjen satser på å dyrke litt av sitt eget behov og nyte den gode smaken nettopp når det er sesong for de egendyrkete produktene?

En trenger ikke mye hageplass for å ha sin egen lille kjøkkenhage.  Mye kan dyrkes i potter og kar på en terrasse.  Noe å tenke på nå når vi går en ny vår og sommer i møte.

Her finner du mer info om Slow Food sitt lokallag i Bergen.