10.02.2023

 Kurs om dyrking av sopp med Husbonden

22 fornøyde kursdeltakere fikk høre om alle muligheter man har med dyrking av sopp og fikk også med seg et eget dyrkesett av enten blågrå østerssopp eller lions mane piggsvinsopp.

Noe av det vi snakket om:

- alle sopper spiser eik og kan dyrkes på dette. Løvtrær-edelskog er best og man kan injisere sporer i friske trær enten som plugger (som noen kjøpte) eller ved å sprøyte inn mysel.

- sopp kommuniserer og har et eget språk med 54 ord (!).

- all sopp må varmebehandles før man spiser den

- hva med å dyrke Spissmorkler i hagen? Disse selges for over kr 12.000,- /kilo. Lions mane er også en dyr sopp til kr 1 200,- /kilo

- blågrå østers sopp, som de fleste fikk med deg, kan dyrkes innendørs først. Vokser veldig fort. Fin i hagen også og overlever hos oss. vokser så lenge det er plussgrader. Vi lærte å dyrke den utendørs også. 

- Har man en blanding av osp, ask og ekeflis avgir de næring ulikt over tid og er et godt vekstmedium.

- Vi fikk høre om hvordan man kan tilføre næring til jorden ved å dyrke gråblå østerssopp i bakken og hvilken kraftig "gjødsel" dette representerer. 

- sopp trenger ikke særlig mye lys, men liker å ha det fuktig og skal ikke ha det for varmt.

- Myselet vi fikk med oss i sprøyte holder seg i mange år i kjøleskapet og kan podes på både trestammer og i pallekarm i eget sopp bed. 

- substratet vi fikk med skal lagres mørkt i skap 4-8 uker. Etter 8  uker snittes posen opp og soppen popper ut. Kan og sette den i kjøleskapet dersom man vil forsinke prosessen. 

- Når man har høstet nok sopp kan man helle alt ut i et substrat ute, og ha gleden av østerssopp de neste årene.

- Ved plugger i stokk tar det minst et år før soppen viser seg.